RECENSIE      
 

DOORLEEFDE MATTHÄUS IN IMMENSE GALMBAK

STEENWIJK - Iassen Raykov, al elf jaar dirigent van Toonkunstkoor Emmen, liet gistermiddag de meisjes van kinderkoor Viva la Musica achter zijn rug, dus vóór het orkest staand, het openingskoor van de Matthäus zingen. Dat was een mooie vondst omdat de jonge stemmen kristalhelder doorkwamen en we dus bij het O Lamm Gottes, unschuldig al met de tranen in de ogen zaten. Nadeel was dat de meiden daarna veel tijd nodig hadden om hun plek bij de andere zangers in te nemen, waardoor de spanningsboog meteen verflauwde.

Raykov liet het kinderkoor vervolgens meezingen bij de andere koralen in het eerste deel en ook dat was een feest voor het oor. De Matthäus Passion van Toonkunstkoor Emmen maakte weer eens duidelijk hoe geniaal de koraalbewerkingen van Bach zijn, met als hoogtepunt het slotkoraal van het eerste deel, waarbij de meiden overigens gewoon op hun plek bleven. Alles werd prachtig gezongen en de overdaad aan vrouwenstemmen stoorde niet echt. Ook in de volkskoren waren beide koren van elk dertig zangers uitstekend op dreef.

Opvallend was de aandacht die Raykov besteedde aan de orkestbegeleiding bij de recitatieven (vooral de Christus-partij) en ariosos, waarbij enkele prachtige details verrassend werden uitgelicht. De bijdrage van Musica Michaelis was sowieso prima in orde, al overstemde de solovioliste in de bas-aria Gebt mir meinem Jesu wieder bariton Drew Santini, wiens overigens prachtige stem net wat te klein leek voor de aria's.

Voor het overige had Toonkunstkoor Emmen vooral solisten gecontracteerd met tamelijk grote, licht-operateske stemmen, waarbij Han de Vries als Christus het meest overtuigde. Sopraan Evelyn Ziegler zong af en toe wel erg hard en enkele alt-arias van mezzo Marjolein Niels klonken een beetje rommelig. Evangelist James Doing kwam in de galmbak die de immense Grote Kerk van Steenwijk nu eenmaal is, wat dunnetjes over. Ook had hij best wat meer drama in zijn voordracht mogen leggen.

Job van Schaik

Dagblad van het Noorden - 30 maart 2015