RECENSIE      
 

INDRUKWEKKENDE HÄNDELHOMMAGE

ENSCHEDE - Mariakerk, zondagmiddag. Israël in Egypt, oratorium van G.F. Händel door Kamerkoor Canteklaer en Barokorkest II Concerto Barocco, o.l.v. lassen Raykov, m.m.v. Alfrun Schmid (sopraan), Patrick van Goethem (countertenor) en Falco van Loon (tenor).

Met een muzikaal zeer overtuigende uitvoering van het oratorium 'Israël in Egypt' brachten Kamerkoor Canteklaer en Barokorkest Il Concerto Barocco een indrukwekkende hommage aan de 250 jaar geleden overleden componist Georg Friedrich Händel.

Niets was aan het toeval overgelaten om de grootse en meeslepende muziek de juiste lading mee te geven. Een inhoud die zich niet uitputte in zielenroerende dramatiek, maar zich vooral kenmerkte door een uiterst gedisciplineerde en natuurgetrouwe Baroktypering.

In dit oratorium heeft Händel het bekende bijbelverhaal over de uittocht van de Israëlieten uit Egypte van twee kanten belicht. In het eerste deel ligt de nadruk op de tien plagen die Egypte over zich heen krijgt en de tocht door de Rode Zee, terwijl in het tweede deel een uitgebreide en vergeestelijkte beschouwing wordt gegeven van het gebeuren, die zich uit in grootse lofprijzingen.

De fraai uitgewerkte koorzang van Canteklaer was uiterst stabiel en gedurende de gehele uitvoering zeer goed in balans, zowel in de pure koorpassages (met de stralende lofzangen aan het slot als hoogtepunt), als in de vocale ondersteuning van de zangsolisten.

Sopraan Alfrun Schmid en de tenoren Patrick van Goethem en Falco van Loon verzorgden op solide en aansprekende wijze de solopartijen. Van Goethem nam als countertenor de altpartij (vrouwenstem) voor zijn rekening. Van kwalitatief zeer hoog niveau was de instrumentale begeleiding door Il Concerto Barocco. De zuiverheid van het samenspel was subliem en de manier waarop de verschillende verhaaltechnische facetten van het oratorium vorm kregen zeer indrukwekkend.

Karel Masselink

Twentsche Courant | Tubantia - 26 januari 2009