NIEUWS      
 

KAMERKOOR CANTEKLAER WINT DE EERSTE PRIJS !NORDHORN | KLOOSTER FRENSWEGEN - De spanning steeg voelbaar toen de juryvoorzitter de tweede prijs aankondigde voor een koor dat een werk van Sweelinck zong. Er waren namelijk twee koren met een werk van deze componist op het programma. En daarna, opnieuw Sweelinck!

Kamerkoor Canteklaer is buitengewoon blij en uiteraard ook erg trots op 10 oktober 2015 onder de inspirerende leiding van Iassen Raykov de Eerste Prijs te hebben gewonnen tijdens het concours in Frenswegen te Nordhorn (D). Sinds 2003 wordt in dit historische kloostercomplex iedere drie jaar om de Duits-Nederlandse Kerkmuziekprijs gestreden. Een wedstrijd die speciaal bedoeld is voor vierstemmige a capella koren die zich in de kerkmuziek hebben gespecialiseerd.

Uit de aanmeldingen voor het concours werden dit jaar zes koren uit Nederland en twee koren uit Duitsland geselecteerd. Ieder koor bracht een programma van ongeveer 20 minuten.

Het optreden van de koren werd beoordeeld door een vakjury bestaande uit Gerrit Baas (Enschede), Tymen Jan Bronda (Groningen), Prof. Hildebrand Haake (Herford), Prof. Anne Kohler (Detmold) en Prof. Hannelotte Pardall (Hamburg). De jury had met name lof voor de transparante en ritmisch zeer precieze uitvoering van de achtstemmige psalm van Sweelinck waardoor de polyfonie goed tot zijn recht kwam.

Het concours werd door de Stiftung Kloster Frenswegen in samenwerking met de Grafschafter Sparkassenstiftung onder het beschermheerschap van erfprins Carl Ferdinand van Bentheim en Steinfurt georganiseerd. Het doel van deze muziekprijs is onder meer om mensen op een bijzondere manier grensoverschrijdend met elkaar te verbinden.

Na de prijsuitreiking zongen alle acht koren op het binnenplein van het klooster nog een keer gezamenlijk het verplichte werk van Nystedt. Met Iassen Raykov als dirigent! Kamerkoor Canteklaer was uitgenodigd om daarna tijdens een korte sfeervolle vesperdienst in de kapel andermaal het winnende programma ten gehore te brengen. Een fraaie afsluiting van een feestelijke dag!