NIEUWS      
 

KING ARTHUR VAN PURCELL DOOR ENSEMBLE ONDER LEIDING VAN IASSEN RAYKOVENSCHEDE  Op zaterdag 11 november 2017 werden in Theater Concordia (bijna) alle delen van 'King Arthur' van Purcell uitgevoerd door een projectensemble van Academia Music. De muzikale leiding was in handen van Iassen Raykov. Hij begeleidde ook alle aria's en de koorzang. Karine Roldaan van De Theatermakerij Enschede bedacht een passende enscenering.

Eigenlijk is King Arthur een semi-opera of een musical avant la lettre. In ieder geval is het een zeer tot de verbeelding sprekend spektakel in woord en muziek.

Het libretto van John Dryden heeft nauwelijks iets te maken met de legenden rondom Koning Arthur. In het stuk probeert Oswald, een Saks en de koning van Kent, de blinde Emmeline te verleiden, alhoewel zij de verloofde van Koning Arthur is. Oswald verklaart daartoe de Britten de oorlog, maar de Saksen verliezen de veldslag. Het lukt Oswald echter wel om Emmeline te schaken. Koning Arthur probeert haar uiteraard te redden en krijgt hulp van tovenaar Merlijn en luchtgeest Philidel.

In de teksten van Dryden voeren thema's als liefde, moraliteit en verzoening de boventoon. De muziek van Purcell is in één woord schitterend! De aria's 'Fairest Isle' en 'How blest are shepherds' en de echo 'Come if you dare' zijn nog altijd zeer bekend. Ook het bibberen van de oprijzende 'Cold Genius' is muzikaal briljant uitgebeeld.